Novice

Kranj prvi med mestnimi občinami

Kranj prvi med mestnimi občinami

Konec leta 2015 se je zaključila raziskava revije Moje Finance, s katero so ugotavljali, kje v Sloveniji oziroma v kateri izmed slovenskih občin (vključili so jih 211,) se najbolje živi. Kranj je na podlagi statistike tako prehitel Ljubljano, Maribor, Celje in Koper, saj je bil uvrščen na odlično 19. mesto izmed vključenih 211 občin v Sloveniji. Ljubljana se je uvrstila na 22. mesto, Maribor na 80. mesto, Celje na 70. mesto in Koper na 42. mesto. Med mestnimi občinami je Kranj zasedel prvo mesto.
Prvo mesto v raziskavi je zasedla občina Cerklje na Gorenjskem, drugo mesto Žiri, medtem ko je tretje mesto pripadlo Dolu pri Ljubljani. Z vidika statističnih regij pa je prvo mesto zasedla Goriška, medtem ko je drugo mesto pripadlo domači Gorenjski, tretje mesto pa je zasedla Osrednjeslovenska regija. Izmed vseh gorenjskih občin se je kar 56 % omenjenih uvrstilo tudi med Top 50 občin na podlagi opravljene raziskave.
Upoštevali so šest glavnih kazalnikov (50 % predstavlja gospodarska moč občine in občanov, 25 % velikost prebivalstva, 10 % infrastruktura, 7,5 % zdravje, 5 % kriminaliteta in 2,5 % podnebje ter potresi), vsak od teh pa je sestavljen iz skupine podkazalcev. Skupno so v raziskavi upoštevali 27 različnih podkazalnikov, s čimer so zagotovili, da so bili rezultati čim bolj natančni, celoviti in pravilni.
Ob koncu velja še omeniti, da je bil ravno pred kratkim Kranj proglašen za najlepše okrašeno slovensko mesto v prazničnem času na podlagi javnega glasovanja, ki ga je opravil spletni portal Planet.si, kjer je prejel kar 62,5 % vseh glasov bralcev.
Celoten članek in raziskava iz Moje Finance, ki je plačljiv, je na voljo tudi preko spleta tukaj.

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *